Ervaringen

Cliënt, 44 jaar:
‘Ik voel me zo gevangen in mijn relatie. Wat kan ik doen om me vrijer te voelen?’

Als ik het in een zin zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen dat door PRI mijn oude neiging om te ontsnappen en om altijd in beweging te zijn, veranderd is in een positieve beweging naar mijn kinderen en man toe; van een beweging van huis naar een beweging en verlangen naar huis.

Wandelen in de avond doe ik nog steeds, maar nu met mijn man samen. De neiging om te reizen en de wereld te verkennen is gebleven, maar in plaats dat ik daar een gevangen gevoel bij ervaar, voel ik me nu veel vrijer om te gaan en te staan waar ik wil.

Ik reis niet langer meer verborgen en ondergronds, maar bovengronds in het volle licht, en dat geeft een heel groot gevoel van vrijheid en geluk.’

Ineke, 39 jaar:

‘We hebben niet zoveel gesproken over autisme. We gingen juist kijken naar hoe ik reageer in situaties met mijn partner.
Dat is ook de sleutel, want hoe autisme werkt, dat weet ik wel in grote lijnen. Daar kun je heel veel over praten, maar daar wordt het niet zoveel anders van. 
Het belangrijkste is hoe ga ík daar dan mee om.

Mijn vraag was ook, hoe ga ik dat dan wel volhouden, want mijn intentie is niet om uit elkaar te gaan.

Ik had vaak boosheid naar mijn partner toe om wat hij doet. Het gevoel van niet gezien te worden, niet gewaardeerd te worden of juist gekwetst te worden… dat kennen we allemaal wel. Dat zorgt voor wrok en bitterheid. En op het moment dat je bitterheid voelt, zit je niet helemaal goed, dan moet je er wat mee. Daarmee zit je constant in de ‘valse macht’ (één van de afweren die ons ‘beschermen’ tegen de oude pijn die daaronder zit). Vanuit afweren is vergeving niet mogelijk. Vergeving is loslaten bij jezelf, anders blijft het jou vasthouden.

Nu heb ik met de gesprekken die we hebben gehad en de pri, tools gekregen. Ben ik gaan begrijpen dat situaties in het heden me automatisch en razendsnel in een oud stuk kunnen brengen, zonder dat ik dat door had. Wat ik daarin heb geleerd en als ik het toepas, dan wordt het wel een ander verhaal. Dan verdwijnt de boosheid en wrok, omdat ik me dan besef dat ik me niet meer tegen dat oude stuk hoef te beschermen. Dat is voorbij. En dan blijkt mijn partner mij helemaal niets aan te doen of de intentie te hebben om mij te kwetsen.’

Cliënt, 29 jaar:

Veel voor mijn ‘spannende’ situaties voelen voor mij niet meer gespannen. Wanneer dit het geval is kan ik de situatie voor mezelf omkeren. In plaats van dat ik uit-check en ga compenseren of verdedigen.

Ik durf beter voor mezelf op te komen, mijn grenzen binnen mijn relatie bespreekbaar te maken en daarbij ook toe te laten dat het ook ok is als ik een keer een foutje maak. 

Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen gedrag en emoties, net zoals mijn partner dat is.  

PRI blijft een hulpmiddel wat ik zal blijven toepassen in mijn dagelijks leven. Past m’n emotie niet op de voorhanden liggende zaak, dan is het tijd om even bij mezelf stil te staan. PRI heeft me geholpen weer te zien dat je altijd keus hebt in het leven, in hoe je wilt omgaan met een situatie en door middel van concrete stappen je emoties te doorvoelen, waardoor je weer terug kunt komen in het nu. En dat.. is een prachtige plek!

Ineke, 69 jaar:
Ik voel me nu vrij.

Bij aanvang van het traject was ik vooral bezig met wat er om me heen gebeurde. Ik voelde me te kort schieten in alles. En ik was verantwoordelijk voor het welzijn van anderen.

PRI heeft me bewustwording van het kind bewustzijn en het volwassen bewustzijn opgeleverd. Hoe het komt dat er een barrière tussen het volwassen- en het kind bewustzijn is.

Er is een nu andere wereld in het hier en nu.