Een deur in mijn brein

Een deur in mijn brein

Deur in mijn brein

In 2015 maakte ik kennis met PRI, door het lezen van het boek ‘Illusies’. Hoofdstuk één bestaat uit de uitleg van de essentie van de PRI-theorie. In mijn brein ging toen een deur open. En die is niet meer dicht gegaan.

Weerstand

Ik begreep nog niet alles en ik voelde ook weerstand, maar de afweren die daarin werden beschreven raakten me vol in het besef dat dit over mij ging! Een groot deel van mijn leven bestond uit het leven vanuit die afweren:

Valse Macht: Wat was ik vaak geïrriteerd en boos. Ik had vaak in mijn leven het idee dat ik er alleen voor stond en dat er niemand was, die eens wat van me overnam of interesse toonde. En dat verweet ik mijn partner en kinderen vaak en zonder blad voor de mond te nemen.

Angst: Voor mij was het normaal om de dag te beginnen met een knoop in mijn maag. Ik vond het enorm lastig om samen te werken. Constant was ik bang om domme dingen te doen of te zeggen, verantwoording af te moeten leggen of ‘door de mand te vallen’.

Primaire afweer: Ik herkende de stemmetjes in mijn hoofd die me vaak vertelden ‘dit is je eigen schuld’, ‘dat kan je niet’ of ‘dit is niet voor jou weggelegd’ of ‘je bent een waardeloze ondernemer’. Ook het beïndigen van mijn relatie was iets waar ik voor zou moeten boeten.

De Valse Hoop en Ontkenning van Behoeften herkende ik niet zo: hoe het anders lag, daar kwam ik in de jaren daarna pas achter.

Op de bodem van de put

Het met mijn hoofd begrijpen, in mijn lijf doorvoelen en in mijn gedrag anders doén is de uitkomst van een PRI-traject geweest. Voor mij de weg uit ‘het doolhof van destructieve gevoelens’ die zich bij mij in een pittige depressie uitte. En op de bodem van die put ontdekte ik dat ik niet dood wilde, maar juist wilde leven.

Daarvoor moest ik gaan snappen dat wat ik voelde voortkwam uit bescherming tegen dat wat eronder lag en al in mijn kinderjaren was ontstaan. Dat dit de ‘blauwdruk’ was waarmee ik naar de wereld keek. Razendsnel en onbewust.

Moed

Ik had moed nodig om hier bewustzijn op te ontwikkelen, te doorvoelen wat die blauwdruk is en de stappen te leren om door de bril van het volwassen bewustzijn te kijken.

Gelukkig is het veel mensen gegeven om moedig te zijn. Dat is namelijk toch ergens het vertrouwen hebben dat het anders kan. Ik noem het de liefde willen voelen. De liefde voor het leven.

Volle bewustzijn

Ik weet inmiddels hoe afweren werken en hoe levensreddend de PRI-methode is. Hoe ik iedereen het echte leven gun, uit de muur van afweren in het volle bewustzijn van nu. Het is heel eenvoudig, als je het eenmaal doorhebt.

contact opnemen

Mobiel: 06 4837 8017
Mail: info@willekeverwoerd.nl

Praktijkadres (op afspraak)
Bloemendalstraat 7
8011 PJ  Zwolle 
 
laat je gegevens achter en ik bel je terug: