PRI

Past Reality Integration – De werkelijkheid van het verleden integreren in het heden.

Wanneer we geboren worden zullen we langzaam aan leren hoe de wereld eruit ziet. We doen ervaringen op die bepalen hoe we de wereld ervaren. Vader, moeder of verzorgers zijn de eerste spiegels. Wat het kleintje bij hen waarneemt, ervaart het als ‘zo is de wereld’. De blik op de wereld wordt gevormd en bepaald.

Wanneer een klein kindje niet krijgt wat het nodig heeft: behoeftes aan liefde, aanraking, troost, warmte, eten en drinken dan dreigt er in potentie gevaar voor de overleving. Een klein baby’tje is voor zijn overleving namelijk helemaal afhankelijk van anderen en heeft geen besef van tijd. Het is het enige levende ‘diertje’ dat zo lang overgeleverd is aan de verzorging en koestering van anderen.

Omdat ouders/verzorgers niet elk moment beschikbaar kúnnen zijn, is elk mensenkindje ook geboren met een ‘psychisch immuunsysteem.’ Dit zorgt er voor dat het kan overleven, ook al wordt er niet onmiddellijk aan de behoefte van een kleintje voldaan. Dit systeem zorgt in eerste instantie voor emoties die helpen om wél te krijgen wat nodig is: huilen van angst. Wordt het kind wat ouder en krijgt het een ‘ik-besef’, dan zijn er meer emoties die de diepste pijn van het niet ingevuld krijgen van behoeftes afschermt. Het kindje past zich aan of krijgt driftbuien bijvoorbeeld.

Die emoties nemen we onbewust mee de volwassenheid in. En dat is precies waar we dan last van krijgen: we voelen ons minderwaardig of overspoeld, we worden boos of we gaan pleasen of controle uitoefenen bijvoorbeeld. Dat alles alsof het nog steeds gevaarlijk is voor onze overleving en we nog steeds afhankelijk zijn van anderen voor het invullen van onze behoeftes. Het grote verschil is, dat we niet meer afhankelijk zijn voor het invullen van de behoeftes waar we als kind wel afhankelijk van anderen voor waren. Bovendien hebben we als volwassene besef van tijd; we weten dat alles voorbij gaat en dat er perspectief is.

PRI leert je bewustzijn te krijgen op het overlevingsmechanisme en de emoties die je nu niet meer dienen. Daarnaast is het een methode om de emoties te ontmantelen en terug te komen in je volwassen bewustzijn.

Deze uitleg is kort en bondig en roept misschien ook vragen op.

Als je meer wilt weten, dan vind je op de website van PRI meer informatie in de vorm van filmpjes en boeken. Ook is er een online course waarin je vijf mensen kunt volgen die zelf PRI aangeleerd krijgen. Zie www.prionline.nl

Wil je meer uitleg, afgestemd op jouw situatie, boek dan een Zicht sessie van 1,5 uur.

Vergelijkbare berichten